“Batı Tıbbının Özünde İslâm Tıbbı Vardır”
24 Mayıs 2016

 

23 Mayıs 2016

Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı’nın birlikte hazırladığı III. İslâm Tıp Tarihi Kongresi, “Arap-İslâm Geleneği Işığında Koruyucu Hekimlik, Beslenme ve Şifalı Bitkiler” başlığında Topkapı Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Dünyanın çeşitli üniversitelerinden gelen akademisyenler; Prof. Dr. Ingrid Hehmeyer, Dr. Johannes Mayer, Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, Dr. Said Sabbagh, Prof. Dr. Şükrettin Güldütuna, Dr. Detlev Quintern, Prof. Dr. Abdul Nasser Kaadan ve Dr. Ali Cevat Dalgın, İslâm tıp âlimlerinin bugünkü Batı tıbbına kaynaklık eden alternatif tıp çalışmalarını ve buluşlarını ele alarak İslâm tıp geleneğinin profilini çıkardı.

Kongre içeriğinin İbn-i Sînâ’nın El Kânûn Fi’t-Tıbb eserinden hareketle oluşturulduğunu söyleyen Bilim Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar, bu eserin Müslüman dünyada olduğu gibi Hristiyan dünyasında da 17. yüzyıla kadar ders kitabı olarak okutulduğunu vurguladı. İslâm tabiplerinin bugünkü anlamda tıp dışında herhangi bir uğraşı olmadığını ifade eden Kaçar, “İslâm tabiplerinin büyü, sihir, birtakım ritüelleri değil gerçek tıbbı uyguladıklarını görüyoruz. Batı tıbbının özünde İslâm tıbbı vardır. Geçmişimizle bilim alanında da övünmemiz gerekir. Çünkü bugünkü bilimin gerçek kurucuları bizim atalarımızdır.” diye konuştu.

Sempozyumun ardından 700’ü aşkın tıbbi bitkinin bulunduğu Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi gezildi.