İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı

                                                                                                                 

Vakıf Hakkında

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü, Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından kurulan müesseselerle işbirliği içinde faaliyetlerini yürütmektedir. Bu kurumlardan biri de Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı’dır (İBTAV). İBTAV, Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından kurulan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2010 yılında çalışmalarına başladı.

Burs

Vakıf, 2013 yılında FSMVÜ Bilim Tarihi Bölümü’nün kurulmasıyla birlikte, burada okuyan öğrencilere bilim tarihi alanındaki çalışmalarını desteklemek ve teşvik etmek amacıyla burs verilmesi görevini de üzerine aldı. Bölüme üniversite giriş sınavında 350’nin üzerinde puan alarak yerleşen ve öğrenim süreleri boyunca lisansta ağırlıklı not ortalaması 2.50’nin, yüksek lisansta 2.80’in, doktora programında ise 3.00’ın altına düşmeyen öğrenciler burs alma hakkından yararlanmaktadır. Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Burs Yönetmeliği hakkında daha geniş bilgi almak için vakıf sitesindeki burslar sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Staj  

İki kurum arasında süregelen bir başka işbirliği alanı, FSMVÜ Bilim Tarihi Bölümü öğrencilerine İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nde isteğe bağlı olarak staj yapmaları imkânı sağlanmasıdır. Bilim Tarihi Bölümü öğrencileri, mezuniyetlerinden önce bu şekilde kendi alanlarında tecrübe kazanmaktadırlar. Kasım 2021 itibarıyla başlayan programda bugüne kadar 19 öğrenci bu imkândan yararlanmıştır. Lisans 4. sınıf öğrencilerini kapsayan programda, her öğrenci 2 ay süresince müze stajını gerçekleştirmektedir. Ayrıca öğrenciler bu programda görev aldıkları gün bazında İBTAV’dan belli bir ödeme almaktadır.

Kütüphane Eğitimleri

Vakfın üzerine aldığı bir başka görev, 2019 yılında Gülhane Parkı’nda kurulan Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi’nin faaliyetlerini desteklemektir. Bu amaçla yapılan çalışmalardan biri, kütüphanedeki telif hakkı olmayan eserlerin FSMVÜ Bilim Tarihi Bölümü öğrencileri tarafından dijitalleştirilmeye başlanması olmuştur. Temmuz 2021’den Mayıs 2022’ye kadar 25 lisans ve 3 lisansüstü öğrencisi olmak üzere toplam 28 öğrenci gönüllü olarak bu programda çalışmıştır. Böylece bölüm öğrencilerinin, yaklaşık 30 bin kitaptan oluşan kütüphane koleksiyonunu yakından tanıması da sağlanmaktadır.

Sempozyum

FSMVÜ Bilim Tarihi Bölümü’nün vakıf ile ortak olarak yürüttüğü başka bir çalışma, İstanbul Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sempozyumu’nun organize edilmesidir. İki yılda bir düzenlenen ve ilki 2019 yılında gerçekleştirilen sempozyumun ikincisi 2021 yılında yapılmıştır. Dünyanın çeşitli ülkelerinden bilim tarihinin farklı disiplinlerinde araştırmalarını yürüten akademisyenleri bir araya getiren sempozyumda öğrencilerimiz kendileriyle tanışma imkanı bulmaktadır. İlk iki sempozyumun bildirileri ve sonuçları için siteyi ziyaret edebilirsiniz. Üçüncü sempozyum ise planlandığı gibi 2023 yılında düzenlenecektir. Sempozyum, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in adı ve ekolünün yaşatılmasında önemli bir fonksiyon ifa etmektedir. 

FSMVÜ Bilim Tarihi Bölümü ve İBTAV arasındaki işbirliğinin gelecekte de çeşitli alanlarda sürdürülmesi için her iki kurum arasındaki koordinasyon çalışmaları devam etmektedir.