Bilim Tarihi ve Yerimiz
Bilim Tarihi, beşeri bilimler ve fen bilimlerini birbirine bağlayan geniş çalışma alanına sahip uluslararası bir akademik disiplindir. İnsanlık tarihine mâl olmuş birikimi düşünce tarihine kazandırma amacıyla anlama ve açıklama metotlarını bir arada tutmaya çalışan bilim tarihi, bu yönüyle disiplinler arası çalışma ortamı sağlamaktadır. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü, Türkiye’deki tüm üniversiteler içerisinde bu sahada faaliyet gösterme açısından sayılı bir konumda bulunurken vakıf üniversiteleri arasında bir ilki temsil etmektedir.
Bölümümüz, 2013 yılında Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından kurulmuştur. Kurulduğu günden bugüne, ulusal ve uluslararası literatürde ortaya konan teorik çalışmaları takip etmekle birlikte bilim tarihi müfredatlarındaki eksiklikleri de saptamayı amaçlayan bölümümüz, gençlere hem akademik ve entelektüel katkı sağlamak hem de onları çalışma hayatına hazırlamak için üniversitemizin diğer birim ve bölümleriyle işbirliği içindedir.
Şehrin Farklı Noktalarında Eğitim İmkânı
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Üsküdar Atik Valide Yerleşkesi’nde eğitim veriyoruz. 16. yüzyıl mimarisi bu külliye konum ve sunduğu imkanlarla tarihi ve kültürel açıdan önemli avantajlara sahip. Ayrıca hem bölümümüzün hem de üniversitemizin mensubu olmak, eğitim ve öğretim süreci boyunca Yenikapı Mevlevihanesi, Ayasofya Medresesi, Humbaracı Ocağı gibi İstanbul’un farklı tarihi yapılarının içinde yer aldığı 8 yerleşkeden faydalanma imkanı tanımaktadır.
Disiplinler Arası Eğitim Modeli
Matematik, kimya, fizik, biyoloji gibi temel bilimler tarihi yanında tıp, teknoloji ve mekanik tarihine yönelik dersler ile teorik ve maddi birikimin genel çerçevesini oluştururken; felsefe, sosyoloji ve tarih dersleriyle de metodoloji bakımından çoğulcu yaklaşımlar sunuyoruz. Başarılı lisans öğrencilerimiz, Çift Ana Dal Programı (ÇAP) ve Yan Dal Programı ile üniversitemiz bünyesindeki diğer bölümlerden eğitim alarak ikinci bir uzmanlık alanı da edinebilmekteler. Ayrıca yüksek lisans ve doktora eğitimiyle akademik alanda ilerlemek isteyen öğrencilere lisansüstü eğitim programları da sunmaktayız.
Tam Burslu Eğitimin Yanı Sıra Başarı Bursu Olanağı
Bölümümüz burssuz öğrenci kabul etmemektedir başka bir deyişle tüm öğrencilerimiz %100 burslu eğitim almaktadır. Kontenjanımız yirmi kişidir. Her sene tercih döneminde bu sayı ilk tercihlerden itibaren dolmaktadır. Öğrencilerimiz aynı zamanda İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı tarafından burslarla da desteklenmektedir. Yerleştirme puanında 350 puan üstü almış ilk beş sırada bölümümüze yerleşen öğrencilere 4 yıl boyunca her eğitim yılı içerisinde (8 ay) 1000 TL burs verilmektedir.
Dil Eğitimi
Dil ve düşünce arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurarak, gençlerin dil öğrenme ve kullanma kapasitelerini geliştirip alana dair ilgi ve bilgilerini derinleştirmelerini sağlıyoruz. 8 yarı dönemlik lisans eğitimleri boyunca her dönem Arapça dil bilgisi, konuşma ve dinleme içerikli eğitimin ardından Arapça Bilim Tarihi Metinleri dersleri ile dilin pratik kullanımına ve alana dair terminolojiyi edinmelerine destek oluyoruz. Böylece hem lisansüstü eğitimi amaçlayan öğrencilerin akademik araştırmalarında literatüre erişimlerini sağlıyor hem de iş hayatlarında ilerletebilecekleri bir meziyet kazandırıyoruz. Ayrıca üniversitemizdeki ortak seçmeli ders kategorisine erişme imkanı sayesinde Latince ve Farsça dersleri de müfredatta erişilebilir durumdadır. Dil hususundaki geniş yelpazemizi Osmanlı Türkçesi Bilim Tarihi Metinleri dersleriyle de derinleştiriyoruz.
Kurum İçi ve Kurum Dışı İş Birlikleri
Kurum içinde lisans ve lisansüstü öğrenciler, çalışma alanlarında ihtisas sahibi öğretim üyesi kadrosu, araştırma görevlileri, üniversitemizin diğer bölüm ve fakültelerindeki akademisyenler, yarı zamanlı araştırmacılar ve öğretim görevlileri ile iş birlikleri geliştirmekteyiz. Üniversitemiz bünyesindeki kulüpler, araştırma merkezleri, enstitüler gibi zeminler ile dil eğitimi, tarihi belgeleri okuma ve çözümleme, seminer/çalıştay/kolokyum ve uzmanlık alanlarında araştırma geliştirme fırsatları sunuyoruz.
Kurum dışında ise ulusal ve uluslararası veri tabanlarına erişim, müze, ilmi vakıflar, akademik kurum ve kuruluşlar ile iş birlikleri kurmaktayız. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in geliştirdiği protokol ve iş birliğini sürdürerek İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ile ortak bilimsel, akademik çalışmalar yürütmekteyiz. Böylece öğrencilere Bilim Tarihi’ni salt bir müfredat olarak değil ulusal ve uluslararası entelektüel çalışma alanı olarak sunuyoruz. Bunun yanı sıra ERASMUS öğrenci değişim programı ile yurt dışı eğitim olanağı, Avrupa Birliği projeleri ile de uluslararası hareketlilik imkanı da sağlamaktayız.