Canlı Bilimleri Tarihi II. Öğrenci Kolokyumu Tamamlandı
18 Ocak 2023

Haber: Ceyda Gülener, Bilim Tarihi Bölümü, 4.Sınıf Öğrencisi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde ikincisi düzenlenen “Canlı Bilimlerinin Tarihi” başlıklı öğrenci kolokyumunda Bilim Tarihi Bölümü öğrencileri ilgi alanları doğrultusunda seçtikleri konuları katılımcılar ile paylaştı. Bu kolokyumda ilkinden farklı olarak Bilim Tarihi lisansüstü programlarından da konuşmacılar yer aldı.

Bilim Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Göksu’nun teşviki ve koordinatörlüğü ile 4 Ocak’ta Üsküdar Yerleşkesi’nde gerçekleşen etkinlik, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar’ın ve hemen ardından Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı’nın konuşmalarıyla açıldı. Kolokyum iki ayrı oturumda altı bildiri ile tamamlandı.

İlk oturumun başkanlığını Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Göksu gerçekleştirdi. Lisansüstü öğrencilere ayrılan birinci oturumun ilk konusu “İslam Tıbbında Jinekoloji Teorisi ve Kısırlık” oldu. Elif Parlayan tarafından yapılan ilk sunumda İslam döneminde jinekolojik hastalıkların nasıl algılandığı üzerinde duruldu. Parlayan, modern öncesi dönemlerde doğal ve doğa üstü nedenleri ile kadın hastalıkları ve kısırlığın teorilerini ve sebeplerini inceledi.

Fatma Esmanur Koç tarafından yapılan ikinci sunumda, eczanın ticari boyutu ele alındı. “Ticaret-Ecza İlişkisi: İslam Döneminde Eczai Maddelerin Yayılışı” konusu bağlamında farklı şehirlerdeki eczai bitkilerin kullanımının oransal olarak ifade edilmesinin ardından bu bitkilerin bir şehirden başka bir şehre olan intikaline dikkat çekildi. 

Üçüncü sunumun konuşmacısı Fatma Afyoncu’ydu. Osmanlı’da sağlık konusunda gençleri bilgilendirmek amacıyla yazılan eserler yakından incelenerek 19. yüzyılda hıfzısıhha olgusu üzerinde duruldu.

Lisans öğrencileri için ayrılan ikinci oturum Dr. Esra Aksoy’un moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumun ilk sunumu tıp ve ecza alanında adına sık rastladığımız zeytin konusundaydı. Selma Dursun tarafından, “Antik Dünyada Zeytinin Tıbbi-Eczai Kullanımları” isimli sunumda modern öncesi dönemlerde drog olarak da kullanılan zeytinin eczacılık alanı içerisindeki yeri ve önemi irdelendi.

Melike Eser’in yaptığı ikinci sunumda, “Eczacılığın Tarihsel Olmayan Tarihi: Çin Örneği” konusu bağlamında, Çinli bilim insanı Tu Youyou’nun sıtmaya karşı geliştirdiği ilaçtan ve bu ilacı geliştirirken eski Çin tıbbından ne derece yararlandığı üzerinde duruldu.

Kolokyumun son sunumu Alperen Engin tarafından gerçekleşti. “Ölümün Alametleri: 17. Yüzyıl Türkçe Hipokrat Çevirisi” konulu sunumda hangi dönemde yazıldığı hususunda kesin bilgi olmayan iki nüsha üzerinden Hipokrat’ın ölümü haber veren alametleri irdelendi.

Dinleyicilerin soru ve görüşleri ile katkı sağladığı oturumların ardından program katılımcılara sertifika takdimi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.