Fuat Sezgin, Paha Biçilmez İlmi Mirası ile Anıldı
18 Haziran 2019

13 Haziran 2019

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen “I. Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Sempozyumu”nun açılış töreni, 13 Haziran’da İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile  Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve İstanbul Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “I. Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Sempozyumu”nun açılış töreni yoğun bir katılımla yapıldı.

Saygı duruşu ve ardından İstiklâl Marşı’nın okunması ile başlayan tören, İÜ İletişim Fakültesi tarafından hazırlanan “Prof. Dr. Fuat Sezgin Film Gösterimi” ile devam etti. Film gösterimi sonrası İÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilen Işıktaş dinleyicilere ud resitali sundu.

Sempozyumun açılış konuşmaları Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Kurucu Başkanı Ethem Sancak, Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Bilal Erdoğan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından yapıldı.

Açılış törenine, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eşi Dr. Ursula Sezgin, Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, 2019 Fuat Sezgin Yılı Koordinatörü Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, İBTAV Başkanı Mecit Çetinkaya, il protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

Yitik hazinenin keşfi

Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Kurucu Başkanı Ethem Sancak konuşmasında, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Türkiye’ye dair hayallerini; İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ve İslam Bilim Tarihi Enstitüsü aracılığıyla gerçekleştirdiğini ifade ederek, sempozyumun onun hayallerini devam ettirme konusunda çok önemli bir görev üstlendiğini söyledi.

Fuat Sezgin’in İslâm medeniyetinin yitik kalmış hazinesini ortaya çıkararak İslâm dünyasına önemli bir hizmette bulunduğunu belirten Sancak, amaçlarının Fuat Sezgin’in çalışmalarını İslâm dünyasına yaymak olduğunu kaydetti.

 “Amacımız Sezgin’i gençlere rol model yapmaktır”

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Bilal Erdoğan, Fuat Sezgin’in çalışmalarını Müslüman dünyaya yaymak amacıyla kurulan Vakfın diğer amacının ise Sezgin’in yaşamını gençlere rol model yapmak olduğunu söyledi.

Dünyanın yeni sosyal problemler karşısında fikir üretmekte zorlandığını belirten Erdoğan, fikir geliştirmek için parlak zihinlere, bilime adanmış zihinlere ihtiyaç olduğunun altını çizerek, “Bilgi üretmek, düşünmek, derlemek için çalışan zihinler olmalı. Fuat Sezgin böyle bir insandı. Günde 17 saatini fikir, bilim, bilgi üreterek geçirdi. Bu nedenle onun yaşamı dünyanın geleceği için önemli bir anahtar niteliğindedir. Bu nedenle bizim amacımız; Fuat Sezgin’in çalışmalarını yaygınlaştırmak, yaşamını gençlerimizin önüne örnek olarak koymaktır.” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Fuat Sezgin Fotoğraf Sergisi”

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bilimsel çalışmalarının yanında Türk milletine karşı duyarlılığıyla da hatırlanması gerektiğini ifade eden İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, 1960 darbesinin ardından İstanbul Üniversitesi’nden azledilen akademisyenler arasında yer alan Sezgin’in, her şeye rağmen vatanına ve milletine küsmemesinin önemli bir meziyet olduğunu kaydetti.    

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri kapsamındaki çalışmalarını açıklayan Yılmaz, Bakanlık olarak onun hatırasını yaşatacak çok sayıda projeyi desteklediklerini söyleyerek şöyle devam etti:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak biz, bize bağlı bütün kütüphanelerde ve müzelerde Fuat Sezgin’e yönelik konferans, panel, açık oturum, İslam bilim ve teknoloji tarihine dair kitap sergileri ve yarışmalarla yıla olan katkılarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Bununla yapmak istediğimiz, genç neslimize Fuat Sezgin ve çalışmaları üzerine bir araştırma kimliği ve yeni bir bilimsel ruhu aşılamaktır. Bu münasebetle Bakanlığımızın İstanbul birimi olarak, İstanbul Kültür Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile çok geniş kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Hem öğrencilerimize hem de öğretmenlerimize düzenli eğitim, proje okulları başta olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenliyoruz.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yakın zamanda hayata geçirmeyi planladığı “Fuat Sezgin Fotoğraf Sergisi”nden de söz eden Yılmaz, Sezgin’in İstanbul günlerinden oluşan 3.000 bin fotoğraflık bir arşivle hayatını ve mücadelesini göz önüne çıkaracaklarını açıkladı.

“Fuat Sezgin mezun olduğu üniversitede ilelebet yaşayacak”

İstanbul Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi adına konuşmasını gerçekleştiren İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da 1960 darbesinin ardından İstanbul ve İstanbul Üniversitesi’yle yolları ayrılan Sezgin’in, İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi sayesinde şehir ve Üniversite ile yollarının yeniden kesişmesinin şükür vesilesi olduğunu dile getirdi.

Sezgin’in adına kurulan İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve Vakıf himayelerinde gelişen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü’nün, onun entelektüel mirasının sonraki nesillere aktarılmasında önemli birer kilometre taşı olduğunu kaydeden Ak, İstanbul Üniversitesi olarak ise 2017’de Sezgin’e fahri doktora takdim edip, kongre merkezine onun ismini vererek, mezun olduğu üniversitede ilelebet yaşamasını hedeflediklerini söyledi.  

Açılış töreninin ardından Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Mahmut Ak ve Bilal Erdoğan tarafından Dr. Ursula Sezgin’e çiçek takdim edildi.

Sempozyum kapsamında hazırlanan “Fuat Sezgin’le İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi” ve “Fuat Sezgin Anısına: Bilimden Sanata Yansımalar Sergisi” de katılımcıların ziyaretine açıldı.

“İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi”nde 20 eser sergilendi

“Fuat Sezgin’le İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi”nin açılış konuşmasını yapan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Sezgin’in tarih boyunca İslâm medeniyetinde keşfedilen, icat edilen, geliştirilen bilimsel eserlerin tariflerinden yola çıkarak hazırladığı bilimsel alet ve araçların röprodüksiyonları içeren İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin dünyada bir ilk olduğunu dile getirdi.

Almanya ve Türkiye’deki iki müze ile Sezgin’in, İslâm medeniyetinin icat, tasarım ve bilimsel gözlem aletleri konusunda ulaştıkları en üst seviyeyi gösterdiğini söyleyen Kaçar, “Müzedeki eserler bize hem o dönemle ilgili bilgi hem de gelecek için ilham veren aletlerdir. Bugün burada yaklaşık 20’ye yakın aleti sizlerin dikkatinize sunuyoruz.” dedi.

Sergi açılışı sonrası İÜ Rektörlük Binası’ndaki iki salonda düzenlenen eş zamanlı oturumlara geçildi. İslâm bilim tarihi alanında çalışan farklı ülkelerden araştırmacılar, İslâm bilim ve teknoloji tarihi üzerine paha biçilemez çalışmalar yapan Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anmak ve onun ilmi mirasının izinde Müslüman bilim insanlarının dünya medeniyetlerine katkılarını konuşmak üzere bildirilerini sundu. Sempozyum süresince 21 ülkeden 70 katılımcı Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde bildirilerini paylaştı.