13 Haziran 2019
2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen “I. Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde başladı.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve İstanbul Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “I. Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Sempozyumu” açılışı yoğun bir katılımla İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda yapıldı.
Sempozyumun açılış törenine, Fuat Sezgin’in eşi Dr. Ursula Sezgin, Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Başkanı Mecit Çetinkaya, İBTAV Kurucu Başkanı Ethem Sancak, İBTAV Mütevelli Heyet Üyesi Bilal Erdoğan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı.
“Sempozyum hayallerini devam ettirecek”
Açılışta konuşan İBTAV Kurucu Başkanı Ethem Sancak, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Türkiye’ye dair hayallerini İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ve İslam Bilim Tarihi Enstitüsü aracılığıyla gerçekleştirdiğini ifade ederek, düzenlenen sempozyumun onun hayallerini devam ettirme konusunda çok önemli bir görev üstlendiğini söyledi.
“Amacımız Sezgin’i gençlere rol model yapmaktır”
İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Bilal Erdoğan, Fuat Sezgin’in çalışmalarını Müslüman dünyasına yaymak amacıyla kurdukları Vakıf aracılığıyla onun yaşamını gençler için model haline getirmeye çalıştıklarını ifade etti.
Dünyanın sosyal problemlerle karşı karşıya olduğunu, yeni fikirler üretilmesi noktasında tıkanma yaşandığını belirten Erdoğan, fikir geliştirmek için parlak zihinlere ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Bilgi üretmek ve düşünmek için çalışan zihinler olmalı. Fuat Sezgin böyle biriydi. Günde 17 saatini fikir, bilim, bilgi üreterek geçirdi. Amacımız, Fuat Sezgin'in çalışmalarını yaygınlaştırmak, kendi yaşamını gençlerimiz için örnek olarak ortaya koymaktır.” diye konuştu.
“Vatanına ve milletine küsmedi”
Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bilimsel çalışmalarının yanında milletine karşı duyarlılığıyla da hatırlanması gerektiğini belirten İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, 1960 askeri darbesinin ardından İstanbul Üniversitesi’nden azledilen akademisyenler arasında yer alan Sezgin’in, her şeye rağmen vatanına ve milletine küsmemesini önemli bir meziyet olarak gördüğünü söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kapsamındaki çalışmalarından da söz eden Yılmaz, Bakanlık olarak onun hatırasını yaşatacak çok sayıda projeyi desteklediklerini açıkladı.
“Mezun olduğu üniversitede ilelebet yaşayacak”
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise 1960’daki darbenin ardından İstanbul ve İstanbul Üniversitesi’yle yolları ayrılan Sezgin’in, 2008’de kuruluşuna ön ayak olduğu İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi sayesinde yeniden İstanbul ve Üniversite ile yollarının kesişmesinin şükür vesilesi olduğunu dile getirdi.
Sezgin’in adına kurulan İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve Vakıf himayelerinde gelişen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü’nün, onun entelektüel mirasının sonraki nesillere aktarılmasında önemli birer kilometre taşı olduğunu kaydeden Ak, İstanbul Üniversitesi olarak ise 2017’de Sezgin’e fahri doktora takdim edip, kongre merkezine onun ismini vererek, mezun olduğu üniversitede ilelebet yaşamasını hedeflediklerini dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Mahmut Ak ve Bilal Erdoğan tarafından Ursula Sezgin’e çiçek takdim edildi. İslâm bilim tarihi alanında çalışan farklı ülkelerden araştırmacılar, İslâm bilim ve teknoloji tarihi üzerine paha biçilemez çalışmalar yapan Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anmak ve onun ilmi mirasının izinde Müslüman bilim insanlarının dünya medeniyetlerine katkılarını konuşmak üzere bildirilerini sunmaya başladı.
30 Haziran 2018’de aramızdan ayrılan dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hatırasını yaşatmak amacıyla düzenlenen Sempozyumda, Sezgin’in İslâm medeniyetinde gelişmiş bilimlere ait literatürü konu edinen Geschichte des Arabischen Schrifttums (GAS) adlı eseri başta olmak üzere çalışmalarının mahiyeti ve İslâm bilimlerinin farklı medeniyetlerin bilimsel birikimlerine katkısı ele alınıyor.
Geleneksel hale getirilmesi planlanan Sempozyumun ilkinde eş zamanlı oturumlarda, İslâm bilim tarihi yazıcılığı ve Fuat Sezgin’in katkıları, İslâm bilimlerinin gelişimindeki siyasi, sosyal, ekonomik ve çevresel faktörler, İslâm medeniyetinde geliştirilen bilimsel aletler ve teknoloji ürünleri gibi farklı temalarda 3 gün boyunca Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde 70 bildiri sunulacak.
Sempozyum kapsamında “Fuat Sezgin’le İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi” ile “Fuat Sezgin Anısına: Bilimden Sanata Yansımalar Sergisi” 3 gün boyunca İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Sergi Salonu’nda ziyarete açık olacak.